Македонија 23. јануари 2021. / 16:25

Се брише придавката „македонски“ од официјалните записници на комисиите, ќе се користи Северна!

Се брише придавката „македонски“ од официјалните записници на комисиите, ќе се користи Северна!

Уставното име „Република Северна Македонија“, наместо придавката „македонски“ ќе се користи во записниците на Мешовитата макеонско-бугарска комисија.

Ова е компромисот кој, според телевизија Сител, бил постигнат во врска со употребата на придавката „македонски“ во записниците од Мешовитата комисија.

Високи извори од македонскиот дел од комисијата за Сител рекле дека договорот се состои во тоа што придавката македонски ќе се користи само во цитатите од записниците, додека во официјалните заклучоци од средбите ќе се употребува уставното име на земјава, односно имињата кои произлегуваат од него.

Па така, наместо македонски, да се употребува „на Република Северна Македонија“.

Договор наводно имало и околу името на самата комисија, односно, во записниците нема да има повеќе македонска страна и бугарска страна, туку во записниците ќе стои Комисија на Република Северна Македонија или Комисија на Република Бугарија во зависност на што се однесува.

Македонската страна била задоволна што придавката македонски сепак останува во употреба.