Македонија 23. февруари 2021. / 10:36

Рускоска: Македонскиот пасош му е одземен, а дали Мијалков има и друг, прашајте ги колегите од СЈО

Рускоска: Македонскиот пасош му е одземен, а дали Мијалков има и друг, прашајте ги колегите од СЈО

Последното што ми е познато од разговорите со полицијата е дека се врши распит на луѓето околу Мијалков, неговото обезбедување, членовите на семејството, дека се одземени телефони, перонални компјутери и дека ќе бидат дадени на вештачење, рече јавната обвинителка Вилма Рускоска во гостувањето во Утрински брифинг.

Според обвинителката Мијалков на граница не може да помине, бидејќи му е одземена патната исправа.

– Не сум информирана за други пасоши, бидејќи сите предмети што се против него се од поранешното СЈО, така што за патната исправа на Македонија знам, а дали има други патни исправи тоа ќе треба да се прашаат колегите од поранешното СЈО. Знам дека кога беше притворен, а потоа пуштен во куќен притвор Јордан Камчев, него му беа одземни две патни исправи, македонска и бугарска, а дали Сашо Мијалков има уште некоја патна исправа не ми е познато. Ни формално правно Мијалков не би можел да биде пуштен да ја напушти државата. Доколку тоа го направил, а немам сознание дека е така, тогаш тоа го направил нелегално, рече Рускоска.