Македонија 24. февруари 2020. / 23:21

Продажбата на паметни телефони во Кина опадна за повеќе од една третина

Продажбата на паметни телефони во Кина опадна за повеќе од една третина

Продажбата на паметни телефони во Кина опадна за повеќе од една третина во јануари 2020 година, покажувајќи колку штети епидемијата на коронавирус им носи на побарувачката на потрошувачите, пренесува Ројтерс.

Кина започна да воведува ограничувања за патувања кон крајот на јануари и ги повикува граѓаните да избегнуваат јавни места.

Во јануари, вкупно 20,4 милиони од сите брендови на паметни телефони биле испорачани во Кина, што е намалување за 36,6 проценти од 32,1 милиони уреди во истиот месец од 2019 година, покажуваат податоците на кинеската академија за информатичка и комуникациска технологија.

Аналитичарите предвидоа голем пад на продажбата на почетокот на 2020 година, а истражувачките компании ИДЦ и Каналис (Каналис) предвидоа порано овој месец дека пратките на смартфони ќе паднат околу 40 проценти во првиот квартал од оваа година, како резултат на епидемијата на коронавирус.