Македонија 26. април 2020. / 11:52

Погребот за починати од корона вирус 200 евра поскап од вообичаеното

Погребот за починати од корона вирус 200 евра поскап од вообичаеното

Скопјанец чија мајка починала од корона вирус се изненадил кога од погребалното „Бутел“ го информирале дека погребот ќе чини повеќе од вообичаеното, објави Слободен печат.

Кога прашал колку е погреб со ковид а колку без ковид, му одговориле дека без ковид е 24.000 денари, а со Ковид, поскапо.

-Немав избор, платив 37.280 денари за погребот и сите пропратни моменти како лимен сандак, пластична вреќа. И 5.300 денари за да се ископа местото. Среќа што веќе имав гробно место, инаку ќе требаше да земам кредит, вели соговорникот.

Тој до редакцијата ги испратил и фискалните сметки од кои се гледа дека мртовечкиот сандак чини 10.880 денари, но со него мора да се докупи и лимен ковчег од 13.550 денари, а пластична вреќа е наплатена 1950 денари. Како дел од протоколот не смеело да присуствуваат повеќе од 5 лица на самиот чин на погребувањето, а исклучено било и изложување на телото во капела.

Целата сторија на Слободен печат можете да ја прочиате тука.