Македонија 18. април 2020. / 17:49

Пациентите од одделот Инфективно 2 од кумановската болница ќе бидат префрлени во Скопје

Пациентите од одделот Инфективно 2 од кумановската болница ќе бидат префрлени во Скопје

Општата болница Куманово информираше дека Инфективниот оддел за пациентите со полесна и средно-тешка клиничка слика на Ковид 19, останува во функција, но одделот Инфективно 2 (зграда од одделот уво, грло и нос) е затворен и пациентите ќе бидат транспортирани на Инфективна клиника Скопје поради рационализација на персоналот, соопштуваат од болницата.

-Досега згрижувавме преку 30 пациенти, а немавме ниту простор, ниту услови за поголем број пациенти, ниту стручен кадар, бидејќи од четири инфектолози, двајца се на боледување, се вели во објавата на кумановската Болница.

Оттаму уште еднаш апелираа до кумановци да ги следат препораките на Светската Здравствена Организација и Министерството за здравство, да останат дома и заеднички да се победи вирусот.