Македонија 24. февруари 2021. / 19:00

Османи на министерски состанок на Алијансата за мултилатерализaм

Османи на министерски состанок на Алијансата за мултилатерализaм

Република Македонија, со целосно потпирање врз мултилатералните механизми во обезбедувањето на вакцини, ги чувствува последиците на севкупниот неуспех да се спроведе во дело она за што силно се залагаме на зборови, истакна министерот за надворешни работи, Бујар Османи на онлајн министерскиот состанок на Алијансата за мултилатерализам.

Како што соопшти МНР, потенцирајќи дека мултилатерализмот останува единствениот можен начин за справување со глобалните предизвици, Османи во своето излагање посебно се осврна на влијанието на пандемијата со Ковид-19 врз продлабочувањето на постојната нееднаквост меѓу развиените и земјите во развој, како и врз нарушувањето на човековите права во глобален контекст.

Во делот на дискусијата на темата: “Новите предизвици за човековите права, подготвеноста и одговорот за справување со пандемијата”, шефот на македонската дипломатија ја нагласи неможноста за еднаков пристап до вакцините, како дополнителен фактор што ги влошува состојбите.

– Алијансата за мултилатерализам претставува важен форум за промовирање на заеднички солуции за глобални предизвици преку зајакнување на мултилатералната соработка. Таа е формирана на иницијатива на францускиот и германскиот министер за надворешни работи во 2019 година. Оваа неформална алијанса е отворена за земји што веруваат дека мултилатерализамот е единствена гаранција за меѓународната стабилност и мирот со решавање нашите предизвици преку соработка, се додава во соопштението на МНР.