Македонија 22. февруари 2021. / 10:18

Околку 95 илјади граѓани досега се пријавиле за вакцинација

Околку 95 илјади граѓани досега се пријавиле за вакцинација

Државата ќе порача дополнителни 100.000 вакцини „Спутник“, со што би се надополнил севкупниот план за вакцинација, додека неделава се очекуваат и првите информации за вакцини од Европската Унија, од директниот договор со „Фајзер“ и од Ковакс механизмот, а неделава се очекуваат и вакциналните дози од Кина.

Во земјава во тек е вакцинирање на првата група – здравствените работници што работат во ковид центрите. Близу 95 илјади граѓани се пријавени преку сајтот vakcinacija.mk или преку матичните лекари, од кои 44 илјади се граѓани на возраст над 70 години со хронични болести, што се во прва приоритетна група на граѓани која треба да бидат вакцинирани по медицинскиот кадар.

Вакцинацијата во земјава почна во средата со првата пратка од 4.680 вакцини „Фајзер“ што ги добивме од Србија и досега се вакцинирани 850 здравствени работници.

Премиерот Зоран Заев вчера потвди дека ќе се набават дополнителни 100.000 вакцини „Спутник“.