Некатегоризирано

Можно е вселенската станица „Рајската палата“да падне во Македонија

Можно е вселенската станица „Рајската палата“да падне во Македонија

Вселенската станица „Tiangong-1″, тешка 8,5 тони го забрзува своето неконтролирано паѓање, а нејзиниот контакт со Земјата се очекува меѓу 24 март и 19 април.

Според некои како места за можен пад се наведуваат Франција, Шпанија и Португалија, а според други пресметки некаде во земјите од Балканот.

“Tiangong” (во превод значи Рајска палата) пратена е во Земјината орбита во 2011 година. Станицата е користена за мисии без посада и со неа, а во историјата влезе како место на прва вселенска мисија на една жена од Кина.

Владата во пекинг лани соопшти дека ја изгубиле комуникацијата со станицата и дека таа ќе падне на Земјата.

Се смета дека нејзиниот поголем дел ќе согори во атмосферата, но дека делови тешки и до 100 кг сепак ќе паднат на Земјата.

Шаните некој да убијат при падот се мали, но Пекинг ќе ги извести Обединетите нации кога конечно ќе почне да паѓа.