Македонија 31. јануари 2020. / 13:09

Митрески: СДСМ ќе го поддржи Предлог-законот за управување со отпад

Митрески:  СДСМ ќе го поддржи Предлог-законот за управување со отпад

Пратеничката група на СДСМ ќе го поддржи Предлог-законот за управување со отпад, со кој се предлага забрана на увоз на отпад кој се користи како извор на енергија, а  кое е влезено во собраниска процедура, а е поднесено од нивниот коалициски партнер ДОМ, изјави координаторот на пратеничката група.

Законоското решение веќе е на собраниска седница и требаше да биде изгласано, но точката на дневен ред беше прескокната со образложение дека треба да се направат дополнителни консултации. Подоцна беше соопштено дека се проверува дали Македонија ќе добие забрана за извоз на отпад доколку ние воведеме вакви мерки.

Митрески денеска на прес-конференцијата во Собранието исто така најави дека ова законско решение дополнително ќе се надгради преку измени и дополнувања по изборите, со новиот собраниски состав.

-Како пратеници на СДСМ се обврзуваме дека во најбрз можен рок ќе усвоиме целосно системско решение за овој проблем, кое ќе ги опфати сите аспекти на управувањето со отпадот и нема да го загрози процесот на извоз на опасниот токсичен отпад од нашата држава, рече Митрески.

Пратеникот додаде дека дополнително „ќе акредитираме домашна лабораторија, ќе се ангажираат повеќе инспектори кои ќе вршат ненајавени проверки“.