Македонија 04. септември 2019. / 13:26

Милошоски: Јанева не може од пртивор да издава наредби, Рахиќ да поднесе оставка

Милошоски: Јанева не може од пртивор да издава наредби, Рахиќ да поднесе оставка

Пратеникот од ВМРО ДПМНЕ Антонио Молошоски, и дел од преговарачкиот тим на новиот закон за Јавно обвинителство, по веста дека Катица Јанева од притвор издава наредба сите предмети од СЈО да се дадат во ЈО, со која практично го укинува СЈО, на Фејсбук го објави следното:

1. Во моментот кога лице/функционер (СЈО Катица Јанева) е во притвор, тоа лице не смее директно да комуницира со други лица и институции, освен со својот бранител или преку него. Затоа е мерката притворот. Особено не смее да комуницира со институцијата или вработените на кои може да влијае, кои може да бидат сведоци, а таа институција е токму онаа која притворената ја злоупотребила и таму се наоѓаат материјали или докази кои можат да бидат битни во истрагата за осомничената.

2. Притворениот градоначалник, директор, државен секретар, пратеник, министер, судија, обвинител, по сила на закон ги губи ингеренциите во својата институција и капацитетот да наредува на вработените, да одлучува, санкционира или решава, особено не за прашања поврзани со злоупотребата заради која е во притвор!

3. Есад Рахиќ треба да поднесе оставка од директор на истражниот затвор, доколку спротивно за правилата ја овозможил оваа комуникација спротивна на законот и притворот.
Замислете некој притворен градоначалник да даде наредба до општината за купување на ново службено возило или за отварање на тендер за набавка на нови автобуси!?!