Македонија 02. јануари 2021. / 10:38

Михаел Рот: Ако ЕУ остави вакуум на Западен Балкан си пука во нога

Михаел Рот: Ако ЕУ остави вакуум на Западен Балкан си пука во нога

„Ако ЕУ остави вакуум на Западниот Балкан, во него ќе влетаат други сили, кои не ги делат демократските вредности на ЕУ“, вели Михаел Рот, државен министер за Европа во германското Министерство за надворешни работи.

Тој изрази разочарување што немало напредок во интеграцијата на земјите од Западен Балкан за време на претседателството на Германија со Европската унија во изминатите шест месеци.

„Итно ни требаат позитивни сигнали за Западен Балкан. Во прашање не е ништо помалку од нашиот кредибилитет. Мора да го истуркаме тоа. Мирот, регионалното помирување и демократијата на Западен Балкан се од централно стратешко значење за цела Европа, особено за непосредното соседство”, изјави Рот за Ханделсблат.

 

Ханделсблат додава дека сили како Русија, Кина и Турција се заинтересирани за регионот.

„Ако ЕУ остави вакуум на Западен Балкан, тогаш други сили, кои не ги делат демократските вредности на ЕУ, ќе влезат во тој вакуум од геостратешки причини … Ние се пукаме сами во коленото“, рече Рот.

Тој смета дека двоумењето на ЕУ се толкува како слабост во светот во кој авторитаризмот станува се посилен, а демократијата е под се поголем притисок.

Германскиот политичар ги поврзува прашањата за владеењето на правото и борбата против корупцијата со емиграцијата од балканските земји. Според него, помладите генерации кои заминуваат ја напуштаат својата татковина затоа што не гледаат перспектива.

Според него тоа е трагедија за земјите од Балканот.

„ЕУ мора да биде поприсутна во емотивната перцепција на народот. Не за да можеме да се тапкаме по рамо. На крајот, тоа е пробив на Европа во системската конкуренција со авторитарните сили кои инаку ќе се закотват на сред Европа”, додаде Рот.