Македонија 14. февруари 2020. / 13:10

Маврово, Ростуше и Дебар преминуваат од Шестата во Петтата изборна единица

Маврово, Ростуше и Дебар преминуваат од Шестата во Петтата изборна единица

Со измените во Изборниот законик се предвидува Маврово, Ростуше и Дебар, од Шестата изборна единица да се префрлат кон Петтата, појасни на прес конференција во Собранието, пратеникот на ДУИ, Артан Груби.

Тој додаде дека тоа е веќе договорено и потпишано од сите координатори на парламентарните групи. Како што кажа Груби, со тоа би се постигнало нивелирање помеѓу Изборните единици.

Груби додаде и дека ДУИ недвосмислено го поддржува донесувањето на Законот за ЈО и не го условува со ниту еден друг закон.

 – ДУИ очекува изборите да се одржат на 12 април, со донесување на законите коишто се во процедура пред распуштање на Собранието – додаде Груби.