Македонија 02. јули 2020. / 16:20

Македонските државјани не можат да патуваат во Шведска до 31 август

Македонските државјани не можат да патуваат во Шведска до 31 август
FILE PHOTO - A man walks on an almost empty Arlanda airport, north of Stockholm, while the spread of the coronavirus disease (COVID-19) continues in Stockholm, Sweden April 9, 2020. Anders Wiklund/TT News Agency/via REUTERS

Владата на Шведска денеска донесе одлука за ограничувањата за патувањата во земјата до 31 август на земјите кои се најмногу погодени од коронавирусот, меѓу кои спаѓа и Македонија.

Мерката беше воведена во март, а исклучок од тоа ќе бидат 14 земји кои се најдоа на безбедната листа за целата ЕУ: Алжир, Австралија, Грузија, Јапонија, Канада, Мароко, Црна Гора, Нов Зеланд, Руанда, Србија, Јужна Кореја, Тајланд, Тунис и Уругвај.

„Забраната за влез нема да се однесува на новите жители и студентите кои допрва треба да се преселат во земјата“, појасни владата.