Македонија 30. октомври 2018. / 11:19

Лидија Дамчевска избрана за претседателка на Апелациониот суд во Скопје

Лидија Дамчевска избрана за претседателка на Апелациониот суд во Скопје

Лидија Димчевска е избрана за претседателка на Апелациониот суд Скопје, која досега беше веде претседател, објави Телма.

За изборот за претседател на Апелација имаше 11 кандидати, меѓу нив судијката Добрила Кацарска, која го суди предметот за инцидентите од собранието на 27-ми април, но и му пресуди затворска казна на поранешниот премиер Груевски за случајот Тенк, потоа судијата Огнен Ставрев, кој го суди Монструм, како и актуелната в.д.претседателка Лидија Димевска.

Судскиот судскиот совет треба да избере и по еден судија во Апелација и Врховен. За судија на Апелација има 22 кандидати, а за Врховен 4-ца.

Апелациониот суд, кој одлучува за првостепените пресуди за предметите на СЈО, но и за сите кривични пресуди од скопскиот кривичен суд, се уште е со в.д. претседател од почетокот на годинава, кога претходната претседателка Лилјана Ивановска Шопова замина во пензија.