Македонија 18. јули 2020. / 11:15

Левица поднесе 425 приговори за нарушување на изборниот процес до ДИК

Левица поднесе 425 приговори за нарушување на изборниот процес до ДИК

По бројните нерегуларности во процесот на броењето и сумирањето на резултатите од гласањето, како и по добиените информации за случени манипулации и фалсификати, Политичката партија Левица – преку овластеното лице во ДИК – досега поднесе 425 ПРИГОВОРИ за нарушување на изборниот процес до Државната изборна комисија.

Овие приговори се однесуваат на голем дел од избирачки места од повеќе изборни единици каде набљудувачите на Партијата, но и други лица кои непосредно беа сведоци на броењето на гласовите, ни дадоа информации за манипулации спроведени од страна на лица на ДИК.

Со овие манипулативни активности директно е оштетена Политичката партија Левица, на која ѝ се скратени три пратеници, а директно е нарушено и правото на избор на граѓаните чии гласови не се правилно валоризирани.

Дополнително ја известување јавноста дека поднесувањето на приговори ќе продолжи и во текот на денот, се до завршување на законскиот рок од 48 часа, објавија на Фејсбук од партијата.