Македонија 16. јули 2020. / 21:46

Коалиција „Сега е време“: Изборните резултати се спорни

Коалиција „Сега е време“: Изборните резултати се спорни

Жално е што дури и скоро 24 часа по завршувањето на изборниот процес, прелиминарните резултати на Државната изборна комисија сè уште недостасуваат. Недостаток на официјални информации, разни шпекулации, блокирање и напад на веб-страницата на ДИК и целата стагнација што е креирана, предизвикува многу сомнежи за процесот на броење на гласачките ливчиња, велат од коалицијата „Сега е време“.

Оттаму додаваат дека со оглед на тоа што денес од набљудувачите и вработените добивале информации за податоци што не одговараат на она што го објави ДИК, додека се пријавени многу неправилности, манипулации и злоупотреби со изборниот процес, денес се тука да кажат дека за нив броевите објавени минатата ноќ се многу проблематични и недоверливи.

Врз основа на ова, како и извештаите дека на некои избирачки места имало полнење кутии, како на пример во Сарај, „бугарски воз“ во Општина Липково, потоа гласање за иселениците во Дебар или брутално полнење кутии во Зајази, Пласница и Кичево, но и информација дека овој феномен се случил дури и во чистите македонски населби, каде изненадувачки голем број гласови отидоа за ДУИ, сето ова вели дека изборниот процес е далеку од како што би сакале да биде и затоа за нас податоците за победничката партија се спорно. Затоа, бараме од ДИК да го разгледа резултатот од изборите, но и мисијата на ОБСЕ-ОДИХР, како и наши меѓународни пријатели, да помогнат во верификување на процесот, затоа што на овој начин кредибилитетот на изборите и на целата демократија во нашата земја. Ја прифаќаме одлуката на суверениот, но не и манипулацијата со неговата волја, велат од коалицијата.

Сепак како што велат и понатаму остануваат во контакт со граѓаните да ги објават најновите вести и да останат во чекор со најновите случувања околу овој процес.