Македонија 09. февруари 2020. / 15:21

Ќе се гради ли пат преку Шар Планина или таа ќе биде Национален парк?

Ќе се гради ли пат преку Шар Планина или таа ќе биде Национален парк?

Патот Тетово – Призрен е дел од програма за работа на Владата каде е наведено дека ќе се разгледаат економски оправдани варијанти по резултатите на физибилити студијата за делницата.

Како што објави „Слободна Европа“ се размислува за изградба на тунел, како и а се гради пат од Тетово до Призрен преку Шар Планина размислуваат во Владата, додека пак за дел од невладините организации тоа е лоша идеја.

За невладините, пак, најважно е Шара да се прогласи за национален парк. Тие се категорично против какво било градење на планината, бидејќи така ќе се наштети на биолошката разноликост.

Целиот текст на „Слободна Европа“.