Македонија 10. јули 2020. / 00:21

И Италија ги затвори границите за македонските граѓани

И Италија ги затвори границите за македонските граѓани

Се зголемува листата на држави кои го забрануваат влезот на македонските државјани во нивната земја.

Последната во низата е Италија која ги затвори своите граници за 13 земји, меѓу кои е и Македонија, а ги сметаат најризични места за ширење на корона вирусот.

Забраната за влез во Италија и на Ерменија, Бахреин, Бангладеш, Бразил, БиХ, Чиле, Кувајт, Молдавија, Оман, Панама, Перу и Доминиканската Република, објави министерството за здравство.

Епидемијата е глобално во најакутна фаза. Не можеме да ја загрозиме жртвата која Италијанците ја поднесоа во последните месеци – соопшти министерот за здравство Роберто Сперанза.

На граница ќе се блокираат и луѓето кои биле или транзитирале низ тие земји во последните две недели, додаде тој. Суспендирани се и директните и индиректните летови со тие држави.