Македонија 19. мај 2018. / 16:44

Движење Беса против именувањето „Република Илинденска Македонија“

Движење Беса против именувањето „Република Илинденска Македонија“

Од Движење Беса на Биљал Касами велат дека прашањето околу спорот за името со Грција треба што поскоро да има разрешница со цел да се отвори патот на Македонија кон членство во НАТО.

Во однос на предлогот, кој според нив го прифатила и Грција, Република Илинденска Македонија, од БЕСА излегоа со став дека ова име не ја одразува мулти-конфесионалната реалност.

„Свесни сме дека новиот предлог асоцира на Крушевската Република, што за нас од историска гледна точка не е воопшто спорно, туку употребата на називот Илинден асоцира на денот кога е прогласена Крушевската Република и денот кога се прославува верскиот празник Св.Илија – кој е верски назив кој ги негира другите верски заедници кои живеат во земјава, освен православната, со што наидуваме на ситуација која е во спротивност со мулти-конфесионалниот карактер на РМ“, велат од Беса.