Македонија 26. март 2020. / 14:35

Дескоска не се откажува од намерата да се укине финансирањето на политичките партии за оваа година

Дескоска не се откажува од намерата да се укине финансирањето на политичките партии за оваа година

Министерката за правда, Рената Дескоска, не се откажува од намерата да се укине финансирањето на политичките партии за оваа година. Тоа за нив е значаен финансиски удар, со оглед на тоа што треба да ,поделат 4,5 милиони евра, пишува Независен.

Уредбата е готова. Чекаме да се разгледа во пакет со сите антикризни мерки. И во нормална состојба сумата која се издвојува за партиите е преголема и треба да се врати на износот пред 2018 година, изјави министерката Рената Дескоска за „Независен“.

Нејзиниот предлог е сепак, како антикризна мерка исплатата да се укине за оваа година , а во иднина да се разгледа повторно дали треба да се смени законот и сумите што ги добиваат политичките партии на годишно ниво да се намалат засекогаш.

Добро е сите партии да ја поддржат одлуката, вклучувајќи ги и ВМРО-ДПМНЕ и другите парламентарни и вонпарламентарни партии што добиваат пари од буџетот, порача таа. Околу дилемата дали ДУИ може да го спречи усвојувањето на оваа мерка, таа само порача дека во Владата „нема надгласување“.