Македонија 09. ноември 2020. / 14:14

Десет медицински сестри од Инфективна во Скопје заразени со Ковид-19

Десет медицински сестри од Инфективна во Скопје заразени со Ковид-19

Вкупно 10 медицински сестри од Инфективната клиника во Скопје се заразени со ковид-19, а уште две нивни колешки се во изолација, пишува МКД.мк.

Од почетокот на здравствената криза вкупно позитивни на вирусот биле 527 здравствени работници, а 12 од нив починале.

Од здравствените работници кои работат и се на испомош на Клиниката за инфектвни болести и фебрилни состојби 10 се позитивни, а 2 се во изолација, 3 се на боледување, 4 на породилно отсуство. Вкупно 40 медицински сестри работат на Клиниката, а 11 медицински сестри се на испомош. Три медицински сестри работат во Модуларната болница, а 14 се на испомош, велат во одговорот од Министерството за здравство.

Според МЗ, во моментов 100 пациенти се хоспитализирани и се лекуваат од ковид 19 на Клиниката за инфективни болести и фебрилни состојби, а дополнително 66 се хоспитализирани во Модуларната болница.