Македонија 27. јануари 2021. / 23:00

Д-р Петличковски: Не треба да се крева паника од новата мутација на ковид 19

Д-р Петличковски: Не треба да се крева паника од новата мутација на ковид 19

Доктор Александар Петличковски, директор на Институтот за имунологија во Скопје во емисијата на Телма изјави дека со појавата од новата мутација не треба да се крева паника и дека нормално вирусот да мутира.

-Мутациите не се изненадување. Така да прашање беше само во кој момент ќе се прошири. Оваа детекција преку тестови е скапа технологија и затоа најбогатите земји имаат предност. Ние на со Институтот имаме сереолошки тестови со кои правиме проценка колку е проширена епидемијата знаме дека имунитетот е тука и оној кој ја поминува болеста има прилично добра позиција да не се заболи повторно . Од новата мутација не треба да се крева паника ова е очекувано тој може да мутира и ова е нормален тек. Овој вирус односно мутацијата на спајк протеинот е повисок со рецепторите и има поголеми шанси да се заразиме, но тоа ништо не менува, некој ќе помине без симптоми она што полесно се проширува не значи дека ќе имаме многу тешко болни, вели Петличковски.