Македонија 04. декември 2020. / 15:04

Алијансата за Албанците: МЗ ги ограбува граѓаните кои изгубиле членови од семејствата поради Ковид-19

Алијансата за Албанците: МЗ ги ограбува граѓаните кои изгубиле членови од семејствата поради Ковид-19

Според сите статистики, Северна Македонија е земја со најголем број на смртни случаи од Ковид-19 во регионот, и покрај бројните проблеми, многу семејства се должни да издвојат значајни средства за погребите на нивните најблиски од оваа болест, соопшти Алијансата за Албанците.

„Според информациите што ги имаме од граѓаните, разни погребални компании ја злоупотребиле ситуацијава и за нивните услуги барале од 12.000 до 35.000 денари, цена која е висока за специјална ПВЦ пластична торба, каде што е завиткано телото на починатиот, како и лимен ковчег, врз основа на еден протокол, кој според Државниот Санитарен и Здравствен Инспекторат НЕ ПОСТОИ“, велат од Алијанса за Албанците.

Оттаму прашуваат:

– Зошто Министерството за Здравство девет месеци дозволил вакво нешто, кога знаела дека не постои таков протокол и дозволил кражба на граѓаните?
– Во која жиро сметка се исплатени средствата од страна на граѓаните, за ПВЦ торбите и ковчегот со телата на починатите од КОВИД 19?
– Кои се компаниите кои се договорени од стана на Министерство за Здравство за кражбата на граѓаните?

Затоа бараат итно да се прекине со, како што велат, проневера и класична кражба на граѓаните од страна на Владата и истата да подготви протокол за погребување на мртвите од КОВИД19 и семејствата кои се оштетени, повеќето социјални случаи, веднаш да се компензираат, и да им се враќаат украдените средства.

„Бараме одговорност и отчет од страна на Министерот Филипче, за ова СКАНДАЛОЗНА ИЗМАМА на граѓаните, каде директно се допира во џебот и се крадат граѓаните“, се вели во реакцијата на партијата.