Македонија 04. ноември 2020. / 18:15

Алијанса за Албанците бара оставка од директорот на Катастар: Не презел мерки за заштита на вработените

Алијанса за Албанците бара оставка од директорот на Катастар: Не презел мерки за заштита на вработените

Епидемиолошката состојба во Северна Македонија се влошува од ден на ден и според сите прогнози ќе излезе од контрола. Причината е вториот бран на инфекција со вирусот ковид-19 и лошото управување со креаторите на здравствените политики, но исто така и од страна на работодавците или партиските шерифи, велат од Алијанса за Албанците.

-Типичен пример е катастарот на недвижнини во Скопје каде беше презентиран кластер на луѓе заразени со вирусот САРС-CoV 2, како резултат на што почина еден вработен во оваа институција. Според дадените информации, разбравме дека директорот на оваа јавна институција не презел никакви безбедносни мерки на работа и им дозволи на повеќе од 20 вработени да работат на мали простори, загрозувајќи го нивното здравје и животи, велат оттаму.

Алијансата за Албанците го поддржува одговорот на Конфедерацијата на слободни синдикати дека Владата и работодавците го почитуваат законот за безбедност и здравје на работното место и го реорганизираат работниот процес и заканата за користење на сите легитимни средства загарантирани со законот за работни односи.

Алијансата за Албанците бара разрешување на директорот на оваа институција и одговорност за лошо управување со работата што беше кобна за гореспоменатиот вработен. Алијансата за Албанците, исто така, бара одговорност од министерот за здравство и надлежните министерства за изготвување на упатства за здравствена безбедност на работното место во време на пандемија, стои во соопштението од партијата.

Борис Тунџев од 2017 година е вршител на должноста директор на Агенцијата за катастар на недвижности. Тој е поранешен претседател на Комората на трговци-поединци, овластени геодети и трговски друштва за геодетски работи на Република Македонија.