Македонија 07. јануари 2021. / 18:26

Алијанса и Алтернатива: Министерството за здравство дозволува погребалните служби да ги крадат граѓаните

Алијанса и Алтернатива: Министерството за здравство дозволува погребалните служби да ги крадат граѓаните

Коалицијата на Алијанса за Албанците и Алтернатива, преку заедничко соопштение истакна дека погребалните служби ја злоупотребуваат пандемијата, а Македонија не само што има најголем процент на смртност, граѓаните мораат да плаќаат и огромни суми на пари за погребот.

– Покрај загубата на нивните најблиски, голем број на граѓани се принудени да платат огромни суми на пари за погреб на починатите како последица на Kовид-19.Граѓаните се оставени во немилост и без соодветна здравствена грижа,без работа,сиромаштија која секој ден тропа во нивните врати, соопшти Коалиција Алијанса за Албанците и Алтернатива.

Тие посочуваат дека според сите релевантни статистики, Македонија има најголем процент на смртност како последица од пандемијата, додека граѓаните покрај сите други потешкотии со кој се соочуваат нашите се принудени да платат огромни суми на пари за погребот.

– За да се подигне починатиот од болница (мртовечница) мора да платат големи суми на пари кој според нашите информации се движат од 25.000 илјади до 120.000 илјади денари,средствата треба да им се платат на погребалните служби, а тие се правдат со еден непостоечки протокол на Министерството за здравство,според кој, треба да се користи специјални ПВЦ материјали и лимен-ковчег. Очигледно е дека голем број на граѓани се практично ограбени од страна на погребалните служби а тоа го дозволува Министерството за здравство. бидејки нема превземено никаква мерки.Бараме одговорност и објаснување од Министерството за здравство како се уплатени тие средства,на која сметка,за каква цел и каде завршиле тие пари,бидејќи има случаи кога парите се платени при подигање на починатите од болница, соопштија од коалицијата.

Коалиција Алијанса за Албанците и Алтернатива предлага ова категорија на граѓани,односно сите семејства кој имат изгубено нивен член како последица од Ковид-19, да бидат опфатени со петата мерка на Владата и да им биде доделена одредена сума на средства како на надомест за погребални трошоци, додека Министерството за здравство да преземе конкретни законски дејствија за да се расчисти случајот со погребалните служби кој ја злоупотребуваат кризната состојба со пандемијата.