Македонија 23. декември 2020. / 15:31

Алијанса и Алтернатива бараат официјализирање на албанскиот јазик на целата територија

Алијанса и Алтернатива бараат официјализирање на албанскиот јазик на целата територија

Коалицијата на Алијанса и Алтернатива жестоко реагира на новиот концепт за основно образование кој предвидува албанскиот јазик да биде изборен предмет од шесто одделение.

Зошто македонскиот јазик да не биде изборен предмет за албанските ученици? Ова е хибридно решение кое е политички пазар помеѓу СДСМ и ДУИ. Ова не беше предизборно ветување на ДУИ и затоа ние бараме официјализирање на албанскиот јазик на целата територија. Ова е единствен начин Македонија да стане држава за сите, вели Бујаре Абази од Коалицијата на Алијанса и Алтернатива