Македонија 22. јануари 2020. / 22:49

Алармантно ниво на загаденост и вечерва низ градовите

Алармантно ниво на загаденост и вечерва низ градовите

Mерните станици кои го мерат загадувањето во Македонија вечерва покажуваат алармантно ниво на загаденост.

Загаденоста на воздухот исклучително висока вечерва е во Лисиче каде се измерени 500  µg/m3 ПМ10 честички.

Високо ниво на загаденост вечерва има и во Кавадарци,  каде мерните станици покажуваат дека загаденоста на воздухот е 425  µg/m3 ПМ10 честички.

Потоа следат Гостивар  каде се измерени 349  µg/m3,Ректорат 366 µg/m3, Тетово  342 µg/m3 и Струмица 301 µg/m3.