Магазин 27. јануари 2021. / 11:10

Зголемени нивоата на реките, Преспанското Езеро 31 сантиметар над апсолутниот минимум

Зголемени нивоата на реките, Преспанското Езеро 31 сантиметар над апсолутниот минимум

Нивоата на речиси сите реки во земјава се зголемени, некои дури имаат и тројно повисоки водостои, покажуваат денешните хидролошки мерења.

Според УХМР, и Дојранското Езеро е над просекот за јануари, а Охридското и Преспанското се со пониски вредности од јануарскиот просек. Сепак, Преспанското Езеро за 31 сантиметар го има надминато апсолутниот минимум.