Магазин 05. март 2021. / 14:44

За Задушница, по еден до двајца на гробовите и без раздавање храна – советуваат свештениците

За Задушница, по еден до двајца на гробовите и без раздавање храна – советуваат свештениците

Православните верници денеска и утре го одбележуваат верскиот празник Задушница, како чин на достојно оддавање почит за мир и спокој на душите на починатите членови на семејствата.

Ова е трета по ред Задушница за помен на починатите која се одржува во време на пандемија, каде што одењето и собирањето не се претпорачуваат. Со носење заштитна маска, дистанца од најмалку 2 метри, и без масовност на граѓаните е апелот на свештениците.

Свештениците исто така апелираат и да не се раздава храна, туку да се спроведе само молитвениот чин, со пченица, вино и леб. Оние кои нема да можат да одат на гробовите на починатите, можат да се помолат во соборните храмови.