Магазин 10. октомври 2019. / 14:23

Прогласени добитниците на Нобелова награда за литература за 2018 и 2019 година

Прогласени добитниците на Нобелова награда за литература за 2018 и 2019 година

Минатата година не беше доделена Нобеловата наградата за книжевност заради скандал кој доведе до оставка на комитетот.

Добитници на Нобеловата награда за книжевност се Олга Токачук (2018) и Петер Хандке (2019) објави Шведската академија. Откако минатогодишното прогласување беше одложено заради скандал со сексуално злоставување, оваа година се објавени двајца добитници.