Магазин 15. јануари 2021. / 23:10

Научник откри уште еден симптом на коронавирусот

Научник откри уште еден симптом на коронавирусот

Покрај оние најчестите симптоми на коронавирус како што се висока температура, сува кашлица и губење на чувството за мирис и вкус, лекарите се’ почесто алармираат и за некои нови не толку вообичаени индикатори.

Британскиот научник и професор по генетска епидемиологија, Тим Спектор, предупреди на еден симптом кој се’ почесто се јавува.

Станува збор за таканаречен „ковид јазик“ кој се манифестира со чирови во усната празнина до кои доаѓа поради пореметување на циркулацијата и оштетување на крвните садови кај заболените од Ковид-19.

Претходно, лекари од различни страни на светот апелираа за уште три помалку познати симптоми на корона – губење на слухот, често одење во тоалет и болки во очите.