Магазин 23. март 2020. / 18:10

Кризата како шанса за матни зделки: Како пандемијата и помага на мафијата

Кризата како шанса за матни зделки: Како пандемијата и помага на мафијата

Од лекови до здравствена заштита, пандемијата и помага на мафијата. Итните случаи се профитабилна можност за многу бизниси, не само за недозволените, пишува италијанска „Република“.

Криминалните организации се како берза, секогаш ги предвидуваат насоките. Природата на берзите е да ја предвидат кризата и на тој начин, мафиите го следат бизнисот пред да бидат дефинирани потребите на пазарот.

Што прават клановите, најдобро организираните структури на современиот капитализам, за време на коронавирусот?

Речиси е невозможно да се разбере сега, но веќе можеме да забележиме некои знаци. Од набљудувањето се чини дека мафиите немале повеќе информации од другите.

Мафиите го исмејаа кинескиот режим кој ја криеше појавата на коронавирусот.

Јавните вонредни состојби го зголемуваат потенцијалот за заработка за многу компании, не само за криминалните организации, а тие имаат двојна предност: бизнисот и работата во заднина.

Секој итен случај го монополизира вниманието на медиумите: криминалните механизми повеќе не го зафаќаат нивниот простор во вестите.

Пандемијата е идеално време за мафиите и причината е едноставна: ако сте гладни – барате леб, не е важно од која печка потекнува и кој го дистрибуира; ако ви треба дрога – плаќате, не прашувате кој ви го продава тоа. Изборот е можен само во време на мир и благосостојба.

Само погледнете го портфолиото на мафиите за да разберете колку можат да заработат од оваа пандемија.

Каде инвестираа мафиите во последните децении?

Мултисервисни компании (кантини, чистење, дезинфекција), компании за справување со отпад, транспорт, погребни претпријатија, дистрибуција на нафта и храна. Еве тогаш, како ќе заработат. Мафиите знаат што имате и што ќе ви треба и тие ќе ви го дадат тоа, но под нивни услови. Отсекогаш било вака.

Вистинскиот криминален бизнис не е оној на крадење маски наменети за препродажба.

Турција, Индија, Русија, Казахстан, Украина, Романија го запреа или го намалија извозот на маски; 19 милиони примероци се блокирани во странство, во земјите на производство.

Што ќе се случи кога храната или бензинот побавно ќе се дистрибуираат? Кој ќе може да ги заобиколи забраните без прекини?

Едноставниот одговор е – Мафиите.

Затоа не смее да се создаде паника за недостаток на храна. Деловните субјекти кои ги продаваат основните продукти на мало мора да обезбедат нови вработувања, зголемување на смените и платите. Затворање на компаниите оди во прилог само криминалните организации.

Моќта на мафијата не се гледа во раните фази на вонредната состојба.

Оваа ситуација има нов елемент. До сега, мафиите отсекогаш биле во можност да сметаат на зделки што вклучувале, дури и во итни околности, движења на материјали, возила, луѓе: од земјотреси, поплави, поплави. За првпат тие мора да работат во изолација.

Прашањето не е дали тие ќе го искористат ова, туку како ќе го искористат. Како ќе можат да ги искористат бесконечните редици за влез во супермаркетите, неможноста да се купува преку Интернет, недостапните маски и средства за дезинфекција, губењето на работните места.

Што може да се случи со синџирот на снабдување во кој веќе се присутни кланови од пазарот на овошје и зеленчук за да се транспортираат до работната сила?

Ризикот е дека мафиите одлучуваат за цените. И што ќе се случи следно, кога конечно ќе заврши ваквата состојба? Како и најдобрите менаџери, мафиите размислуваат и за ова. За секој здрав претприемач кој е во опасност да го затвори својот ресторан или продавница, постои клан кој е подготвен да „помогне“. Ако државата не им помогне на компаниите што се во криза, доколку чека погоден момент, ќе биде доцна, многу доцна. Таму каде што нема да продре коронавирусот, ќе продрат мафиите.

Европа исто така се покажа тотално неподготвена. Мафиите не ги почитуваат границите, не се плашат од суспендирање на Шенген зоната.

Оваа Европа целосно ги изневери очекувањата и соништата на основачите. При првиот итен случај, се наоѓаме во ситуација кога националните интереси спречуваат можност да имаме заедничка платформа за проценка на пандемијата.

Европа денес исто така се чини дека го свртува грбот на здравиот разум и единствениот начин на кој треба да ги спасиме нашите животи: да споделуваме сè.

Оваа Европа, како што е, веројатно ќе заврши со коронавирусот, затоа што по толку многу страдања, по страв, по невозможноста дека човечкото суштество треба да биде целосно, можеби ќе се роди нешто поразлично. Сега е време на вонредна состојба, императив е да се преживее. Точно во исто време со епидемијата, се движат криминални профити и интереси: да се знае дека тоа е дел од опстанокот.