Магазин 06. јули 2020. / 11:48

Короната најчесто продира во организмот преку овој орган: Студијата на американски научници ги руши претпоставките

Короната најчесто продира во организмот преку овој орган: Студијата на американски научници ги руши претпоставките

Новата студија на американски научници покажа дека вирусот Сарс-CoV-2 најчесто продира во телото преку носната слузница, а не фаринксот, како што се претпоставуваше претходно.

Научниците од Северна Каролина, собрани околу Јусиан Хау, во студијата објавена во списанието „Cell“, дојдоа до заклучок дека вирусот најпрво ги напаѓа клетките на носните шуплини, од каде што ги достигнува подлабоките слоеви на белите дробови преку телесните течности. Носот може да биде „ќелија“ од која вирусот го достигнува мозокот, до кој, според сегашните научни сознанија, може да го достигне и да го оштети.

За да се анализираат патеките на вирусот, научниците во лабораторијата, врз основа на постојните податоци за генетскиот материјал на вирусот Сарс-Ков-2, го конструираа неговиот вештачки двојник, кој испушта зелена светлина под флуоресцентна светлина. Покрај тоа, тие анализирале различни видови на клетки на носната слузница, фаринксот и бронхиите за да утврдат колку рецептори на ACE2 се наоѓаат во нив. Овој рецептор е важен затоа што вирусот се врзува за него за да навлезе во клетките.

Фаринксот е мускулно-скелетен орган кој е дел од дигестивниот и респираторниот систем. Дигестивниот тракт продолжува од усната шуплина преку фаринксот во хранопроводот и другите други делови на дигестивниот систем.

Научниците утврдија дека густината на рецепторите се намалува од горните дишни патишта до долните и дека тие се претежно присутни во носот. Во согласност со овој наод е фактот дека вирусот во голема мерка го зарази горниот респираторен тракт.

Истражувањата исто така покажаа дека во сите делови на дишните патишта, инфекцијата првенствено влијае на клетките на цилија, проширувањата на клетките кои играат важна улога во пренесувањето на сигналите од околината. Така, нивните движења во долниот респираторен тракт овозможуваат протерување на слуз.

Инфицирани со Sars-CoV-2 вирус се стекнуваат со делумен имунитет по инфекција со други вируси на корона

Во вториот дел од студијата, научниците користеле вештачки корона вирус за да ја анализираат вкрстената реактивност со антитела поврзани со коронавирус поврзани со САРС-1 и Мерс и откриле дека антителата како што се развиваат кај пациенти по инфекција САРС во лабораториски експеримент, го спречиле ширењето на вирусот Сарс во помала мерка. CoV-2, што може да значи дека луѓето кои преживеале САРС или МАРС се делумно заштитени во случаи на инфекции со вируси Сарс-КоВ-2, поради што болеста се манифестира во помал интензитет.

Сепак, врз основа на студијата, не може да се донесе заклучок за тоа како да се спречи инфекцијата на Ковид-19.

Во секој случај, патот на вирусот е преку дишните патишта, така што специфичната превенција е „тешка за замислување“ – се наведува во студијата. Но, ако тргнеме од претпоставката дека инфекцијата прво се појавува во носот, а дури подоцна вирусот ја напаѓа белодробната слузница, тоа би значело дека останува уште малку време да се спречи инфекција на белите дробови со соодветна терапија, според студијата на американски научници.

 

извор: тајмс.ком