Магазин 25. февруари 2021. / 14:05

Кои се најчестите латински поговорки и што значат во превод?

Кои се најчестите латински поговорки и што значат во превод?

Сите многу добро го знаеме значењето на познатата латинска поговорка „veni, vidi, vici“, но дали знаете што значи „ars longa, vita brevis“?

Иако латинскиот јазик е познат како „мртов“ јазик, многу од неговите поговорки се користат до ден денес.

Многу често при читање на некоја книга или колумна ни се случува да се „сретнеме“ со некоја латинска поговорка и да не го знаеме нејзиното значење.

Затоа ние за вас ги издвоивме најубавите, воедно и најпознатите латински поговорки заедно со нивниот превод на македонски јазик.

Во продолжение прочитајте ги најубавите латински поговорки:

1. „Carpe diem“ – Зграпчи го денот.

2. „Ad astra per aspera“ – Преку трњата, до ѕвездите.

3. „De omnibus dubitandum“ – Сомневај се во сè.

4. „In absentia lucis, tenebrae vincunt“ – Во отсуство на светлината, темнината преовладува.

5. „Alea iacta est“ – Коцката е фрлена.

6. „Acta non verba“ – Дела, не зборови.

7. „Ars longa, vita brevis“ – Уметноста е долга, животот е краток.

8. „Aut viam inveniam aut faciam“ – Јас или ќе најдам начин или ќе направам еден.

9. „Faber est suae quisque fortunae“ – Секој човек е занаетчија на своето богатство.

10. „Lupus non timet canem latrantem“ – Волкот не се плаши од кучето што лае.

11. „Amore et melle et felle es fecundissimus“ – Љубовта е полна со мед и отров.

12. „In vino veritas“ – Во виното е вистината.

13. „Cogito ergo sum“ – Мислам, значи постојам.

14. „Veni, vidi, vici“ – Дојдов, видов, победив.

15. „Ex nihilo nihil fit“ – Од ништо не доаѓа ништо.

16. „Dum spiro spero“ – Додека дишам, се надевам.