Луѓето кои го прележале Ковид-19 можат да ги искористат поволните својства на јапонското јаболко, сметаат руски нутриционисти.
Јапонското јаболко содржи витамини А, Б и Ц, што го прави особено корисно за луѓето со хиповитаминоза по вирусни инфекции и настинки. Јапонско јаболко со средна големина, исто така, му обезбедува на организмот целата дневна доза на јод.
Овошјето е исто така богато со железо и калиум, потребни за пациенти со проблеми со функциите на кардиоваскуларниот систем. Антиоксидансите содржани во јапонското јаболко се корисни и за пушачите.
Нутриционистите редупредуваат дека потрошувачката на овошје не треба да се претерува. Луѓето со алергии, дијабетес или запек треба да го исклучат ова овошје од нивната исхрана.