Магазин 15. август 2019. / 20:44

Јули бил најтоплиот месец во историјата

Јули бил најтоплиот месец во историјата

Јули бил најтоплиот месец измерен на Земјата од кога почнало мерењето на температурата во во 1880 година, што е уште еден рекорд за кој научниците велат дека ги поддржува предвидувањата за климатските промени кои ги предизвикал човекот.

Американската национална администрација за океани и атмосфера соопшти денес дека месец јули бил за 0,95 степени Целзиуси потопол од просекот за тој месец во 20. век.

Со оглед дека јули е најтопол месец во календарот, метеоролозите велат дека тоа значи дека е поставен нов рекорд за тој месец во последните 140 години. Минатомесечните температури го надминале претходниот рекорд за јули, поставен во 2016 година за 0,03 степени.

Тој резултат е очекуван бидејќи неколку европски земји, како што се Франција, Белгија и Германија, пријавиле дека во јули ги надминале претходните национални температурни рекорди.

Во шведскиот Маркувинси забележано е врели 34,8 степени што е највисока температура измерена северно од Арктичкиот круг.Според податоците на Американската национална администрација за океани и атмосфера, изминатиот јули 43 последователен пат се забележани температури над просекот за 20 век.

Јуни оваа година исто така е забележан температурен рекорд за тој месец за изминатите 140 години.