Магазин 12. октомври 2020. / 17:45

Импресивен концерт на пијанистот Ајшингер во Битола,„Интерфест“ вечер завршува

Импресивен концерт на пијанистот Ајшингер во Битола,„Интерфест“ вечер завршува

Австрискиот пијанист Карл Ајшингер синоќа во Битола приреди импресивен, незаборавен концерт со дела од Бетовен и Лист.

На претпоследната фестивалска вечер Ајшингер кој како солист настапува со повеќе симфониски и камерни оркестри во Европа, пред битолската публика го презентира цело свое мајсторство и знаење изведувајќи две сонати од Лудвиг ван Бетовен и една балада од Франц Лист.

Карл Ајшингер одржал целовечерни коцерти на сите континенти, а по синоќешниот настап во Битола, тој се враќа на своето работно место како раководител на инструменталните солисти во Виена.

Најновото, 29-то издание на интернационалниот фестивал на класична музика „Интерфест“ завршува вечер со музички рецитал, коцерт кој ќе го одржат уметниците од Казахстан, Ајман Мусакаџајева-виолина, и Сара Асабајева-пијано. Во салата на битолскиот театар, Мусакаџајева и Асабајева ќе изведат дела од Бетовен, Равел и Сен-Санс.

„Интерфест“ годинава се одржува со посебни здравствени мерки, а љубителите на класичната музика во Битола во изминатите десет денови проследија исто толку концерти, но и една театарска претстава и ликовна изложба посветена на македонското современо сликарство.