Магазин 18. ноември 2019. / 10:47

Илон Маск: Потребни ми се 1.000 вселенски бродови за да изградам град на Марс

Илон Маск: Потребни ми се 1.000 вселенски бродови за да изградам град на Марс

Директорот на компанијата за вселенска технологија „Спејс Екс“, Илон Маск ,најави дека ќе му бидат потребни 20 години и 1.000 вселенски бродови за да изгради град на Марс, што е негова долгорочна визија.

Одговарајќи на обожавателите на Твитер, Маск изјави дека „Спејс екс“ ќе мора да конструира околу 1.000 вселенски летала за транспорт на товар, инфраструктура и членови на екипажот на Марс во текот на 20 години, со оглед на тоа дека планетарното порамнување овозможува лет на Марс само еднаш во две години.

Маск неодамна изјави дека неговите трошоци за лансирање изнесуваат само околу два милиони долари по лет на вселенски брод и дека крајната цел е да изгради „град кој ќе биде самоодржлив на Марс“.

Сепак, за да се воспостави постојан, одржлив град на Марс, прво мора да пристигне екипаж. Претходно е потребно уште нешто, а тоа е слетување на астронаут на Месечината. Тоа НАСА го постави како своја цел до 2024, а „Спејс екс“ се надеваме дека таму ќе се спушти брод уште во 2022 година.