Магазин 17. ноември 2019. / 22:15

Фејсбук и Твитер добиваат алтернатива:Википедија основа своја социјална мрежа

Фејсбук и Твитер добиваат алтернатива:Википедија основа своја социјална мрежа

Еден од основачите на Википедија, Џими  Велс, сака да направи алтернатива на Фејсбук и Твитер.

Пред две години, тој ја започна Викитрибјун, интернет публикација насочена кон борба против лажни вести со објавување извештаи од „аматерски“ новинари. Бидејќи тој проект никогаш не се оствари, Велс одлучи да ја промени стратегијата. Викитрибјун се претвори во платформа за социјално вмрежување и споделување вести.

Тој се надева дека со текот на времето, мрежата ќе стане популарна како Фејсбук и Твитер, бидејќи им овозможува на корисниците да споделуваат постови.

Мрежата ќе биде финансирана од донации, а не од реклами.

„WT: Social“ секогаш ќе биде слободен за пристап, иако ако сакате да се приклучите на тоа, треба да се регистрирате на списокот на чекање, да донирате пари или да поканите пријатели.

Иако има само еден месец, во новата социјална мрежа веќе има 50.000 корисници.