Магазин 16. август 2020. / 13:45

Еве колку е опасно да заспиваме со телефон

Еве колку е опасно да заспиваме со телефон

Повеќето од нас заспиваат со пребарување  низ социјалните мрежи или гледање клипови на YouTube. Но, колку е опасно ова?

Веројатно сте слушнале дека гледањето на телефон пред спиење е лошо за нашето здравје, но зошто е тоа?

Имено, според истражувањето, овој начин на заспивање всушност ни го отежнува заспивањето и нè спречува да имаме квалитетен сон.

Телефоните, таблетите и ТВ-екраните се последното нешто што треба да го погледнеме пред спиење. Покрај самата содржина, која е претежно насилна за нашата психа и нè спречува да заспиеме, така што може да предизвика кошмари, гледањето на екранот пред спиење исто така влијае на фактот дека мозокот не лачи мелатонин – хормонот за спиење.

Затоа, имаме проблем со несоница, а следниот ден сме нервозни, спиеме лишени и со тоа го ослабуваме нашиот имунолошки систем.

Наместо да го гледаме екранот, експертите советуваат дека 30 минути пред спиење, да  читаме или затемниме просторијата и само да лежиме, да  дишеме длабоко и со тоа го опуштаме телото, така што полека го ставаме да спие.