Магазин 12. февруари 2021. / 12:33

Еве кои се најчестите симптоми на британскиот сој на коронавирус

Еве кои се најчестите симптоми на британскиот сој на коронавирус

Симптомите на заразниот британски вид на коронавирус се нешто поразлични од претходно доминантната варијанта, покажа студијата на британското Национално биро за статистика.

Се чини дека симптомите на ковид-19 како кашлица, болка во грлото и болки во мускулите се почести кај лицата кои се заразени со мутираниот сој на коронавирус, кој првпат беше идентификуван во Велика Британија, укажува британското истражување.

Губењето на сетилата за мирис и вкус – „заштитен знак“ на заразата со основниот вид коронавирус, е нешто поретко кај заразата со таканаречената варијанта Б.1.1.7, но, незначајно.

Кашлицата, заморот, болката во мускулите и болките во грлото се почести кај оваа верзија на вирусот.

Главоболката, отежнатото дишење, проливот и повраќањето и натаму се чести и слични симптоми и за двата соја на новиот коронавирус.

Според досегашните истражувања, новиот британски сој на коронавирус е позаразен и создава поголемо вирусно оптоварување, што би можело да доведе до поширока распространетост на инфекцијата во телото и може да ја објасни поголемата зачестеност на кашлицата, болките во мускулите и заморот кај луѓето кои се инфицирани со овој нов сој.

Некои од новите промени во различните делови на вирусот, може да влијаат на имунолошкиот одговор на телото, а исто така, влијаат на распонот на симптомите поврзани со инфекцијата, истакнуваат експертите.

Студијата ги разгледала податоците од случајно избрани 6.000 луѓе, кои биле позитивни на коронавирус.