Магазин 08. јули 2020. / 10:29

Еден заболен со коронавирус може да зарази уште 100 други – пулмолог објаснува што е најдобра заштита

Еден заболен со коронавирус може да зарази уште 100 други – пулмолог објаснува што е најдобра заштита

Само еден заразен со коронавирус без маска може да зарази 100 други кои исто така не носат, а оддалечение се од него најмалку еден ипол метар, вели пулмологот д-р Татјана Радосавлјевиќ.

Маска, како што предупредува д-р Радосавлјевиќ, мора да носат и болните во болниците, сместени меѓу другите заразени, но и здравите меѓу здравите.

Доколку носат маски и заразените и останатите 100 луѓе, 95 отсто о нив се заштитени. Со оглед на тоа дека за овој вирус не постои лек, маските се апсолутно единствено сигурно средство за заштита, поради што сите мораме да ја сфатиме нејзината важност, што побрзо. Дури и оние кои лежат во болница поради оваа инфекција треба да носат маска, затоа што на тој начин ги штитат медицинските лица, но и останатите кои имаат пневмонија, но не им е потврден коронавирусот – истакнува Радосавлјевиќ.