Магазин 09. октомври 2019. / 14:13

Еден од тројцата креатори на литиум-јонската батерија, добитници на Нобел, има 97 години

Еден од тројцата креатори на литиум-јонската батерија, добитници на Нобел, има 97 години

Нобеловата награда за хемија оваа година е доделена на Џон Б. Гудинаф, Стенли Витингем и Акира Јошимо за развојот на литиум-јонските батерии. Гудинаф (97) е најстариот човек некогаш кој ја добил Нобеловата награда.

– Литиум-јонските батерии предизвикаа револуција во нашите животи и се користат во се, од мобилни телефони до лаптопи и електрични автомобили, се вели во образложението на Нобеловиот комитет.

Литиум-јонските батерии се првите легални батерии кои го отворија патот за мобилната електроника, како мобилните телефони, песмејкери, но и електричните автомобили.

Во раните седумдесети Стенли Витингем користел огромен погон на литиум за ослободување на надворешниот електрон кога ја развил првата функционална батерија.

Џон Гудинаф го дуплирал потенцијалот на литиумската батерија, правејќи вистински услови за значително зајакната и корисна батерија.

Акира Јошино успеал да го елиминира чистиот литиум од батеријата, наместо во потполност да ја заснова на литиумските јони. Тоа батеријата ја направило практична.