Магазин 12. август 2020. / 08:35

Денеска е Праведна Мајка Ангелина, деспотиса Српска: Светица која ги чува жените од маки

Денеска е Праведна Мајка Ангелина, деспотиса Српска: Светица која ги чува жените од маки

На 12 август, православната црква и верниците ја слават Праведна Мајка Ангелина, деспотиса Српска.

Ангелина била последната од светата лоза на Немањаќ и Бранковиќ, кои го изградиле манастирот Крушедол каде се чуваат нејзините свети мошти.

Луѓето веруваат дека Света Ангелина е заштитник на жените кои живеат живот сличен на нејзиниот, на оние што страдаат, се жртвуваат и патат и не се откажуваат од љубезноста и обидите да го направат најдоброто за своето семејство. Луѓето велат дека ваквото страдање и’ било најдобро познато на Мајка Ангелина и затоа дури и во најтешките моменти, жените не се сами затоа што оваа светица ги надгледува нив.

Историјата вели дека Ангелина ја делела со својот сопруг целата горчина во животот, како во Србија, така и во егзил во Албанија и Италија.

Ги одгледала своите синови Максим и Јован во христијански дух. Кога нејзиниот сопруг починал, таа станала монах и се посветила на молитва и акти на добротворни цели, како и на закрепнување и изградба на цркви и манастири.