Магазин 12. ноември 2019. / 14:12

Бад Ишл – Европска престолнина на културата за 2024 година

Бад Ишл – Европска престолнина на културата за 2024 година

Австриското гратче Бад Ишл, односно областа Салцкамергут, ќе бидат Европска престолнина на културата за 2024 година.

Бад Ишл во трката успеа да ги победи Санкт Пелтен, главниот град на покраината Долна Австрија и Дорнбирн во покраината Форарлберг.

По Грац 2003 година и Линц 2009 година, ова е трет град од Горна Австрија и Штаерска, што ќе ја добие титулата Европска престолнина на културата.

Бад Ишл тој статус ќе го сподели со естонскиот град Тарту и норвешкиот Будо.