Магазин 22. февруари 2020. / 18:23

Aрхеолозите ја открија гpoбницaтa на Ромул?

Aрхеолозите ја открија гpoбницaтa на Ромул?

Италијанските археолози наскоро ќе го претстават “неверојатното откритие”, подземното светилиште од 6 век пред Христос, кое би можело да биде гpoбница на митскиот основач на градот Рим и првиот римски крал Ромул.

Ромул според легендата го основал Рим со својот брат Рем на 21 април 753 година пред нашата ера. Покасно се “ослободил” од неговиот брат и станал првиот римски владетел.

Светилиштето го сочинуваат камен саркофаг долг 1.4 метри и кружна структура за која се претпоставува дека била олтар.

Локацијата на светилиштето е во внатрешноста на римскиот Форум.

Извор: Маркукуле