Магазин 21. април 2020. / 12:53

Американски научници предвидуваат дека 2020 може да биде најтопла година во историјата

Американски научници предвидуваат дека 2020 може да биде најтопла година во историјата

Научниците од американската Национална управа за океаните и атмосферата објавија дека има 75 проценти можност 2020 да биде најтопла година во историјата од кога се вршат мерења.

Тие наведуваат дека првите три месеци од годинава биле потопли само во 2016 година, кога е забележано силно влијание на Ел Нињо, кој го загрева Пацификот и влијае на просечните температури на воздухот во светот.

Според научниците, овогодинешното загревање е невообичаено, а најверојатно е последица на долгогодишните емисии на гасови што предизвикуваат ефект на стаклена градина по согорување на фосилните горива.

Научниците истакнуваат дека дури и годинава да не биде најтопла во историјата, тогаш сигурно ќе биде помеѓу петте најтопли досега.