Магазин 03. јуни 2020. / 10:37

Анонимно вклучете се во меѓународното истражување за влијанието на Ковид-19 врз менталното здравје

Анонимно вклучете се во меѓународното истражување за влијанието на Ковид-19 врз менталното здравје

Грижата за нашето психичко здравство е исто толку важна како и грижата за физичкото здравје. Универзитетската клиника за психијатрија е активно вклучена во справувањето во борбата со коронавирусот. Отворени се повеќе телефонски линии за психолошка поддршка, а во наредниот период ќе се организираат и повеќе активности и превенција за менталното здравје, соопшти Министерството за здравство.

Од Клиниката информираат дека во тек е меѓународно истражување за менталното здравје на населението за време на мерките за контрола на пандемија со овој вирус. Координатор на истражувањето е италијанското здружение за социјална психијатрија „Societa Italiana di Psichiatria Sociale“ , а истражувањето се спроведува во повеќе европски земји. Координатор за државава е токму Клиниката за психијатрија.

Оваа студија се спроведува со цел проценка на влијанието на пандемијата со Ковид-19, воведениот карантин врз менталното здравје кај нашето население и да се развијат соодветни здравствени интервенции. Истражувањето е доброволно, анонимно и информациите ќе бидат третирани како доверливи и во согласност со постоечките закони, стои во соопштението.

Истражувањето до кое може да пристапите на следниов линк е доброволно, анонимно и информациите ќе бидат третирани како доверливи и во согласност со постоечките закони.

Да ги почитуваме препораките за заштита од коронавирусот и да се грижиме за нашето ментално здравје, посочуваат од Министерството за здравство.