Магазин 02. декември 2019. / 11:41

8 знаци дека ви недостига овој важен витамин ако се чуствувате болни и уморни

8 знаци дека ви недостига овој важен витамин ако се чуствувате болни и уморни

Витаминот Д е исклучително важен бидејќи има силни ефекти на неколку системи во телото.

За разлика од другите витамини, витаминот Д функционира како хормон, а секоја ќелија во вашето тело има рецептор за него.

Недостигот на овој витамин е многу чест, а се проценува дека околу милијарда луѓе ширум светот имаат ниско ниво на овој витамин во крвта.

Лицата со недостаток на витаминот Д често имаат светла кожа, изгледаат постаро, дебели се, не јадат многу риба и млечни производи, престојуваат во затворено.

Ова се некои од симптомите при недостаток на витамин Д: Често сте болни, Уморни сте, Имате болки во коските и грбот, Депресија, Слабо зараснување на рана, Губење на косата, Болки во мускулите, Пропаѓање на коските.