Магазин 31. март 2020. / 12:45

Десеттата симфонија на Бетовен комплетирана со помош на вештачка интелиденција

Десеттата симфонија на Бетовен комплетирана со помош на вештачка интелиденција

Со употреба на вештачката интелигенција, „Десеттата симфонија“ на Лудвиг ван Бетовен сега е целосна.

Оркестарот „Бетовен“ од Бон, Германија, планираше да ја изведе композицијата кон крајот на април, на 250-годишнината од раѓањето на славниот германски композитор. Сепак, поради пандемијата премиерата е одложена за ноември.

Љубителите на класична музика, за тоа треба да му се заблагодарат на „Дојче телеком“, кој го покрена овој проект. За тоа, лани беа најмени меѓународен тим музиколози, пијанистот Роберт Левин и група компјутерски стручњаци.

За „Десеттата симфонија“, Бетовен го напишал само почетокот. Конечната верзија има два дела и трае 20 до 25 минути.